GreenWindEnergy.dk

Tilstandsrapport, el-rapport og energimærke – sammen eller hver for sig?

Tilstandsrapport, el-rapport og energimærke – sammen eller hver for sig?

Tilstandsrapport, el-rapport og energimærke – sammen eller hver for sig?

Skal du sælge hus, så begynder tankerne straks at svirre: en tilstandsrapport skal der til! Det samme tænker køberen: Hvis jeg skal købe netop lige det hus, så skal jeg kigge meget grundigt efter, hvad der står i tilstandsrapporten…

Og tilstandsrapport er ikke det eneste, der skal til. For de fleste boligers vedkommende skal der også udfærdiges en el-rapport og et energimærke. I værste fald kan det betyde besøg af tre specialister ved tre separate besøg. Den slags tager tid, og prisen bliver derefter.

Tilstandsrapport – alt-i-én-pakke

Heldigvis er der nogle firmaer, der har specialiseret sig i at levere alle tre rapporter sammen. En tilstandsrapport hos Energihuset Danmark for eksempel kan ganske vist købes separat, men langt de fleste kunder benytter sig af tilbuddet om en alt-i-een-pakke. Det skyldes dels, at prisen er meget gunstig (et stykke under kr. 9.000), og dels at det sparer meget tid for køberen.

Der er andre firmaer, der har lignende tilbud, når det gælder salg af private huse. Energihuset Danmark har dog udvidet ordningen, så samme storkøbsordning også gælder ved salg af andelsboliger og erhvervsejendomme.

Ejerskifteforsikring

Men hvorfor egentlig skaffe sig en tilstandsrapport som sælger? Et godt argument er, at man ikke kan tegne en ejerskifteforsikring uden en tilstandsrapport. Med en tilstandsrapport på lommen kan sælger begynde at shoppe efter et forsikringsselskab. Når et forsikringsselskab har taget imod tilbuddet, kan det indhentede tilbud på en ejerskifteforsikring præsenteres for en kommende køber. Denne kan så acceptere tilbuddet eller finde et andet og dyrere tilbud fra et alternativt forsikringsselskab. Køber betaler merprisen.

Tilstandsrapport sammen med energimærke

Et energimærke skal der til, hvis man vil sælge et hus over 60 kvadratmeter. Energimærket udarbejdes af en energikonsulent, der har ekspertisen til at vurdere ejendommens energimæssige stand. Det er på dette område man virkelig kan spare penge. Det er nemlig mange af de samme steder i ejendommen, man skal kigge på, når man skal erhverve sig et energimærke, som når man skal have lavet en tilstandsrapport.

En del bygningssagkyndige, som er dem, der laver tilstandsrapporterne, har også taget uddannelsen som energikonsulent. Det er for eksempel tilfældet med Energihuset Danmarks bygningssagkyndige. Derfor kan den samme medarbejder udarbejde tilstandsrapporten sammen med energimærket ved kun ét enkelt besøg på ejendommen. Det er bare mere bekvemt for alle parter: tilstandsrapport og energimærke i ét snuptag!

El-rapporten

El-rapporten skal udføres af en autoriseret el-installatør. Den vil typisk blive udarbejdet i forlængelse af et separat forsøg og gennemgang af boligen af en el-installatør. Hvis man vælger én af de alt-i-én-pakker, som flere firmaer har specialiseret sig i, så er bookingsystemet som oftest optimeret, så at der hurtigt kan blive truffet alle de relevante aftaler, så du ved, hvad du har at gøre med.

Ved booking af en alt-i-én-pakke vil du altid modtage de tre rapporter – tilstandsrapport, el-rapport og energimærke – på én og samme tid. Med dem i hånden har du fået lavet alt det mest relevante papirarbejde i forbindelse med hussalget. Du har ikke kun og alene den indledende tilstandsrapport – hvorefter der tilbagestår al aftaleriet, to yderligere besøg og venten på de to andre rapporter.

Booking af tilstandsrapport

Det kan være en fordel at vælge en af de store spillere inden for udarbejdelse af tilstandsrapporter. Mange af disse firmaer har et vidtforgrenet netværk af bygningssagkyndige, energikonsulenter og autoriserede el-installatører rundt omkring i landet.

Det er din garanti for, at du hurtigt kan få en aftale i stand. Og det er altid godt at vide så hurtigt som muligt, hvor man står både mht. tilstandsrapport og energimærke. En tilstandsrapport vil hurtigt afdække, hvilken stand huset er i, og om du bogstaveligt talt er købt eller solgt.

En tilstandsrapport indeholder desuden altid bud på, hvad der skal udbedres for at hæve ejendommens stand. Noget kan du måske selv reparere og derved spare udgiften til håndværkere. Det skaber større friværdi for dig, når salget effektueres.

Ja, en tilstandsrapport er din ven!